Wat maakt de ondernemer of de leider een topper?

Lees hier verder hoe ik naar het ondernemerschap kijk. Welke competenties heb je nodig en maken jouw succes?


In vele gesprekken met (startende) ondernemers, krijg ik de vraag wat ik de belangrijkste kwaliteiten van een goede ondernemer en/of leider vind. Wat maakt een ondernemer een topper? Tja, daar zijn boeken over volgeschreven dus daar verwijs ik graag naar voor de theoretische liefhebber. Ik heb me in mijn eigen visie laten inspireren door een paar belangrijke voorbeelden. Ricardo Semler (semco style), Eckart Wintzen (celtheorie) en het blijven dromen door Marinus Knoope (creatiespiraal). Zonder te pretenderen dat ik compleet ben, zou ik wel een aantal eigenschappen kort willen benoemen die ik persoonlijk inmiddels essentieel vind voor succes. En voor alle duidelijkheid, dat zijn niet perse allemaal eigenschappen die ik zelf ook perfect bezit!

 

Visie en een plan

Ik zie teveel ondernemers die lekker bezig zijn zonder te weten waar naartoe op weg te zijn. Dat is voor mij onbestaanbaar. Zonder stip aan de horizon, een droom om aan te werken, elke dag weer, ben je nergens naar op weg. Je mensen zullen ook de weg kwijtraken. Een goede ondernemer heeft een droom, een stip en een idee over hoe hij of zij daar wil komen. Dat je uiteindelijk ergens anders belandt doet er niet toe! Iedere ondernemer heeft richting nodig en geeft die richting aan zijn team.

 

Intuïtie

Ik heb in mijn ondernemersbestaan al vele fouten gemaakt. En meestal kan ik achteraf zeggen dat ik gevoeld heb dat ik het verkeerd deed, op het moment zelf. Ondernemers, luister naar je onderbuik, die liegt niet! Iedereen heeft onderbuikgevoel/ intuïtie, maar we vergeten vaak ernaar te luisteren. Vergeet ook niet om bij jezelf te blijven. Een toneelstukje opvoeren ga je niet volhouden en mensen hebben alles door!

 

Vertrouwen

Vertrouwen en weten dat het goed is. De rust en vrede met wat is en de wetenschap dat het leven zich vanzelf rondom je ontvouwt. Vertrouwen kan ondernemers echt helpen in hun ondernemende leven. 

Ik ken teveel ondernemers die vol willen inzetten op groei van hun bedrijf maar dat uiteindelijk niet voor elkaar krijgen omdat ze niet in staat zijn om belangrijke taken los te laten, te delegeren. Maar dan ook ECHT loslaten, in vertrouwen dat die ander het gaat doen! Heel lastig voor veel ondernemers en ik durf te zeggen dat dit ook voor mijzelf een van de lastigste onderwerpen steeds is geweest. Het is zaak om je team serieus te nemen en te zien als volwassen, slimme en capabele mensen die begrijpen waar jij naartoe wil. Als men je vertrouwen echt blijkt te beschamen dan is het helaas tijd voor andere stappen.

Ondernemers zonder vertrouwen zullen blijven controleren en invloed uit blijven oefenen (ik herken het zelf ook heel erg!) en dat gaan anderen voelen, gaan achterover leunen, wachten op jouw advies en vervolgens gebeurt waar de ondernemer bang voor was, ze gaan fouten maken of komen helemaal niet in beweging. Leren loslaten zou een boek op zichzelf kunnen vullen en is echt een van de moeilijkste opgaven voor heel veel ondernemers.

 

Optimist

Pessimisten in mijn bedrijf noemden me vaak naïef en zichzelf realisten. Daar kunnen we van alles van vinden. Maar voor mij staat een ding vast. Zonder optimisme, het ultieme geloof dat het goed gaat komen, zou ik al diverse keren in mijn ondernemersloopbaan het bijltje erbij neer hebben gelegd. Laat je vooral eens klankborden en omring je ook met mensen die kritisch zijn en soms eens op de rem gaan staan maar blijf lekker die optimist!

 

Mensenkennis, teambuilder

Zeker de ondernemers die willen groeien en een mooi team willen smeden hebben wel baat bij een beetje mensenkennis. Een goed werkend team smeden is een kunst op zich. Alle taken moeten worden ondergebracht maar belangrijkers nog: samen moeten de verschillende leden synergie voelen ook vanuit de persoonlijkheden van de medewerkers. Mijn tip hier is om ook dat voor een deel los te laten. Een groep mensen weet vaak perfect wie hun leider is, wie de helper, etc. etc. En voor wie dat lastig vindt, zijn er legio testen, adviseurs die je daarbij kunnen helpen. Negeer het niet want dat kost klauwen vol met geld.

 

Crisismanager

Elk bedrijf moet ook een crisis kunnen doorstaan. En als de crisis daar is dan is het nodig dat de belangrijkste zaken eerst gebeuren, dat je de groep bij elkaar houdt, dat je een plan hebt, hoe hieruit te komen en er wordt van jou verwacht dat je noodzakelijke pijnlijke beslissingen ook durft te nemen. Het vergt nogal wat in crisistijden. Durf ook op de sinaasappelkist te gaan staan en naar je personeel open te zijn en kwetsbaar. Brrrr, crisis.

 

Doorzetter en discipline

Een ondernemer kan deze eigenschap ook erg goed gebruiken. Mensen die al snel het bijltje erbij neerleggen, zetten niet door en gaan hobbels veelal ook niet succesvol nemen. De discipline ook om vast te houden aan keuzes, om elke dag weer je volle energie in het bedrijf te stoppen, voelt de omgeving en ze willen jou graag nadoen, vergeet dat niet!

 

Analytisch vermogen en inzicht

Gevaarlijke uitspraak die ik hier doe want het zou bijna de suggestie wekken dat het voor een goede ondernemer nodig om een bepaald IQ te hebben. Bij vele ondernemingen geloof ik dat ook daadwerkelijk. Situaties goed en diep doordenken, analyseren en tot oplossingen komen, kan een bepaald IQ goed gebruiken. Toch gaat het zeker ook om een bepaalde slimheid die niet direct aan niveau te koppelen is. Ook daar is een succesvolle ondernemer vaak wel bij gebaat. En slimme ondernemers die bereid zijn en slim genoeg om wat IQ soms in te huren, kunnen heel ver komen!

 

Netwerker

Ook weer zo’n eigenschap die ikzelf van nature helemaal niet heb. Heb in al die jaren echt een hekel aan netwerkborrels, bbq’s, enz. enz.. Toch is een goed netwerk cruciaal voor elk bedrijf. Overal kun je ambassadeurs voor jouw bedrijf maken, ingangen naar mensen die jij nou net hard nodig hebt en ga zo maar door. Ben je er zelf niet zo’n ster in (net als ik), kijk dan eens om je heen in je eigen bedrijf. Zit daar niemand die het misschien wel heel leuk vindt? Benut al je talenten!

 

Drive en energie

Er zijn ondernemers die zich echt afvragen waarom hun bedrijf niet succesvol is, waarom ze altijd de verkeerde mensen aannemen, waarom hun team niet presteert en waarom hij of zij de vaart er niet in krijgt. Dan kijk ik naar zo’n ondernemer en voel ik simpelweg NIETS. Hoe gaan jouw medewerkers en klanten dan in godsnaam wat bij jouw bedrijf voelen….kansloos.

 

Lenig en wendbaar

Ik heb het er eerder over gehad maar in een wereld waarin veranderingen zo snel gaan als momenteel, en het economisch sentiment zomaar kan draaien, is het nodig dat elk bedrijf wendbaar is ofwel ‘agile’. Dat begint bij de ondernemer. Zoals eerder gezegd: heb een plan, een visie maar durf die ook bij te stellen als de situatie daar om vraagt! Richt je organisatie daarvoor in spreid je risico’s en ben klaar voor alles wat komt.


Nieuwsgierig, of gewoon behoefte om als ondernemer eens te sparren of mij als klankbord te gebruiken?...laten we afspreken!!